Menu
Hledat
0
  • Prsten byl přidán do oblíbených

Základ pro svatební hostinu? Menu!

Základ pro svatební hostinu? Menu!

Poctivou českou kuchyni a světově známou svíčkovou se šesti zná snad každý. Představa na jazyku se rozplývající smetanové omáčky s hovězím plátkem a brusinkami zní skvěle. Ale přesto vás láká změna? Vyzkoušejte menu, které se pro vaše svatební hosty stane nezapomenutelným gurmánským zážitkem. A jako bonus, v očích vašich přátel stoupnete vysoko v žebříčku skvělých hostitelů.

Kategorie: Svatba

Láska prochází žaludkem

K svatebnímu dni krom lásky dvou lidí, kteří se za vašeho svědectví vydávají na společnou cestu životem, neodmyslitelně patří i dobré jídlo a pití. Oslava začíná přípitkem, při kterém zazní proslov určený novomanželům. Nejčastěji se připíjí sektem, proseccem nebo si u této příležitosti vychutnejte pravé šampaňské.
Při servírované hostině se většinou setkáte se čtyřmi chody. Těšit se můžete na předkrm, polévku, hlavní chod a dezert s kávou. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali pár tipů:

Předkrm:
- plátky parmské šunky se žlutým melounem
- miniburgery s lehkým salátkem
- plněné mini croissanty
- grilované krevety s bylinkovým dipem
- zapečený chřest v listovém těstíčku se slaninkou
- caprese s baby mozzarellou

Polévka:
- kuřecí nebo hovězí vývar s játrovými knedlíčky a zeleninou
- silný zvěřinový vývar s kapkou sherry
- krémová chřestová polévka s opečenými krutony

Hlavní chod:
- grilované jehněčí kolínko se zeleninou ratatouille
- hovězí steak s čerstvými bylinkami a grilovanou sezónní zeleninou
- kuřecí rolky s prosciuttem, grilovanými cherry rajčátky a bramborovým pyré
- vepřová panenka na mladé kořenové zelenině se šťouchanými bramborami
- pečený losos se salátkem a hráškovým pyré

Bez dezertu? Nepřichází v úvahu!

Jako dezert můžete zvolit citronový sorbet, panna cottu s čerstvým ovocem, čokoládové suffle s višňovou omáčkou nebo svatební dort. Možná se svým menu neoslovíte každého svatebčana, ale u dezertu máte minimální šanci neuspět. K nejvíce vyhledávaným typům dortů patří čokoládový, šlehačkový nebo ovocný. Jedním z nejžhavějších trendů jsou nahé svatební dorty, které jsou cenově dostupné a vypadají úžasně. Záleží jen na vaší fantazii, jestli ho ozdobíte květinami nebo ovocem. Nebo vsaďte na klasiku. Potahovaným dortem podpoříte dokonalost a noblesu vaší svatby. Nezapomeňte potěšit své přátele a rodinu výslužkou v podobě košíčku se svatebními koláčky.

Jedinečné díky drobnostem

A co více dokreslí skvělé posezení? Luxusně prostřený stůl! Vůbec se nebojte, luxusně nemusí vždy znamenat draze. Vsaďte na maličkosti, jakými jsou jedinečné jmenovky, srolované menu v ozdobné saténové stuze, květiny a doplňky, které se ponesou v duchu vaší svatby. Sváteční atmosféru zajistí perfektní servis ze strany restaurace. To, že dobře najedený host, je spokojený host, nemusíme podotýkat. Proto by o dobré jídlo a pití neměla být nouze. Většinou se tedy pořádá ještě večerní raut nebo grilování selátka, případně kýty. Doporučujeme grilování s obsluhou, abyste se mohli v klidu věnovat oslavě.

Je lehké zapomenout

Seznam úkolů s tím, co zařídit a na co nezapomenout, bývá pro budoucí manžele hodně dlouhý. Proto přidáváme pár rad na konec, aby hostina dopadla podle vašich představ. Oslovte včas hotel nebo restauraci, ve které chcete pohoštění připravit. Dohodněte se na všech detailech výzdoby, nezapomeňte dát obsluze zasedací pořádek. Pokud budete mít mezi hosty alergiky, vegetariány nebo vegany, upozorněte restauraci na tuto skutečnost a dohodněte se na výjimkách ve vašem menu. Nezapomeňte ani na malé strávníky, pro které lze připravit speciální jídlo nebo menší porce. Pro děti můžete zvolit mini řízečky obalené v kukuřičném těstíčku s bramborovým salátem. Nepsaným pravidlem bývá, že platíte nealko nápoje, víno a pivo. Aby nedošlo k nedorozumění, je lepší zmínit tuto skutečnost i na vašem vytištěném menu.

Je vaření vaší vášní a zvládnete hostinu připravit sami nebo se raději svěříte do rukou profesionálů? Ať je to jakkoli, povězte nám, jak by mělo vypadat vaše menu, na kterém si zaručeně pochutnáte.

Autor: Irena Zářecká

Článek přečten: 1488×