Menu
Hledat
0
  • Prsten byl přidán do oblíbených

Svíčková nebo krevety? Aneb jak si poradit s jídlem na svatbě

Svíčková nebo krevety? Aneb jak si poradit s jídlem na svatbě

Lidé si ze svateb nepamatují každý detail, ale jídlo většinou v každém nějaký dojem zanechá. Můžeme si stokrát říkat, že svatba přece není jen o jídle, ale pravda je, že jídlo je její velmi důležitou součastí. 

Kategorie: Svatba

Hladoví hosté určitě nevytvoří tu správnou spokojenou a veselou atmosféru svatebních oslav, takže je třeba je nakrmit. Ale jak? Je spousta věcí, které musíte rozhodnout.

Určitě se musíte rozhodnout, jaká jídla budete podávat, jakou formou, jaké množství a kdy. Jsou to jednoduché otázky, ovšem odpovědi na ně už tak jednoduché nejsou, protože je ovlivňuje spousta faktorů. Je tu Váš pohled jako snoubenců (a pokud se neshodnete ani spolu, bude to o to složitější), složení svatebních hostů, možnosti restaurace,tradice, čas konání obřadu a v neposlední řadě samozřejmě Váš rozpočet.

Pojďme si to všechno stručně projít. Začneme těmi tradicemi. Ty se samozřejmě oblast od oblasti liší, ale obecně by se dal takový typický český svatební den z hlediska jídla shrnout asi takto:

Jídlo na typické české svatbě

Pokud se hosté ještě před obřadem někde scházejí (restaurace, dům nevěsty apod.), je vhodné jim nabídnout aspoň drobné občerstvení. Někdy je zajištěna plnohodnotná snídaně, jindy to spraví třeba jen pár talířků se svatebními koláčky.

Po obřadu se koná hostina. Ta začíná servírovaným obědem, který se tradičně skládá z předkrmu, polévky, hlavního chodu a dezertu. Pokud si něco máme představit pod tradičním svatebním menu, pak to bude asi nezbytná šunková rolka s křenovou pěnou jako předkrm, vývar s játrovými knedlíčky jako polévka, hlavní chod bude svíčková s knedlíkem a jako dezert se rozkrojí svatební dort.

Po tomto servírovaném obědě se na stole objeví svatební cukroví, slané pochutiny jako chipsy či tyčinky, případně mísy s ovocem. Tyto věci se průběžně doplňují až do večerních hodin a hosté si berou podle chuti.

Dalším servírovaným chodem bývávala večeře. To byl většinou „jen“ hlavní chod podávaný ve večerních hodinách (v 17:00, 18:00, 19:00 či 20:00 v závislosti na času oběda). Často něco lehčího jako třeba kuře s rýží.

Ještě později pak na stole přibydou obložené talíře, chlebíčky nebo jiné jídlo tohoto typu, aby bylo co jíst i v pozdních večerních a nočních hodinách.

Obecně lze říci, že tohoto tradičního uspořádání jídel se sice někteří na své svatbě stále drží, avšak v oblíbenosti již vyhravá varianta, kdy zůstává zachován servírovaný oběd, avšak večeře už je podávána formou švédských stolů. 

Kolik jídla zajistit

Oblíbenost švédských stolů do značné míry souvisí s otázkou kolik jídla mít na svatbě. Ještě nedávno totiž nebylo větší hrůzy, než pomyšlení, že na svatbě nebude dost jídla. A tak samozřejmě docházelo (a dochází) k opačnému extrému, kdy po vydatném obědě následovala velká porce večeře, kterou samozřejmě téměř nikdo nesnědl. Tomuto „násilnému“ přecpávání hostů se většina dnešních snoubenců snaží zabránit právě večeří formou švédských stolů, kdy je na každém z hostů, zda si vezme, kolik si vezme i co si vezme. 

Kdy jídlo podávat

Co se týká času podávání jídel, odvíjí se to samozřejmě od času konání obřadu. Pokud máte obřad na 10 hodin, bude oběd logicky dříve než když máte obřad v 15 hodin. V odstupu několika hodin pak můžete podávat večeři (nebo nechat připravit švédské stoly).  

Co servírovat

Jaká jídla budete podávat záleží samozřejmě na Vás, ale v tomto případě doporučujeme víc než v případě čehokoli jiného myslet také na Vaše hosty. Můžete být například milovníky sushi a mořských plodů a toužit po občerstvení v tomto duchu. Ovšem pokud na svatbu zvete svou rodinu, která se skládá převážně ze starších lidí a malých dětí asi jim moc velkou radost neuděláte. Ano jistě, je to Vaše svatba, ale Vy sami sníte jen zlomek jídla. Zbytek je pro Vaše hosty.

Výhodou večerních švédských stolů je právě fakt, že můžete objednat od všeho trochu a věřit, že každý si to svoje najde. 

Servírovaný oběd

Velkým dilematem snoubenců často bývá servírovaný oběd, který je zpravidla jednotný. Jaké jídlo vybrat? Jaký předkrm, polévku a hlavní chod? O klasice jsme se už zmínili. Někteří klasiku z různých důvodů nechtějí. Svíčková jim přijde příliš těžká, játrové knedlíčky jim nechutnají, a na křen v rolce mají alergii. To jsou samozřejmě všechno dobré důvody. Někdo pak odmítá tuto českou klasiku zkrátka jen proto, že nechce být jako všichni ostatní, chce něco jiného. I to je zcela pochopitelné a oprávněné. Jak si s tím tedy poradit? Univerzální řešení platné pro každého jistě není, ale několik osvědčených rad, tipů a obecných pravd Vám dát můžeme.

Pokud budete (tak jak to většinou bývá ) servírovat pouze jedno jídlo, vyberte nějaké univerzální, o kterém se dá předpokládat, že ho většina hostů jí. Ne nadarmo se pomalu ale jistě stává svatební klasikou různě upravené kuřecí nebo vepřevé maso (méně často krůtí či zvěřina) s bramborem (opět různě upraveným). Možná Vám to přijde obyčejné, nudné, jenže věřte, že v konečném důsledku budou lidé raději vzpomínat na dobře připravený vepřový steak s pepřovým přelivem, bramborovými penízky a zeleninový salát než na grilované tygří krevety, které sice jsou velmi originální, ale většině hostů prostě nic říkat nebudou a pravděpodobně se v nich jen trošku porýpou a příliš dobrý dojem v nich nezanechají.

Pokud opravdu za každou cenu chcete rozšiřovat gurmánské obzory svých svatebních hostů něčím neobvyklým již při obědě, pak si k tomu vyberte předkrm. Možnosti jsou nekonečné a pokud to navíc nepřeženete s porcí, pak můžete doufat v ideální výsledek. Tedy že milovníci exotiky Vás vynesou do nebes, lidé s pozitivním přístupem k novému Vám poděkují za nevšední zážitek, no a ten zbytek, který jste předkrmem nepotěšili se pořád může těšit na hlavní chod. 

Restaurace

Jistě je dobré mít o jidlé nějakou představu, ale nejlepší je promluvit si o otázkách jídla s personálem restaurace (či jiného zařízení), ve které se bude hostina konat. Tamní kuchaří mohou být do jisté míry omezeni vybavením nebo Vám naopak nabídnou možnost, o které jste se ani neodvažovali snít. Hodně Vám mohou pomoci také jejich zkušenosti ze svateb, na kterých vařili v minulosti. Domluvíte se, zda menu bude jednotné nebo je třeba možné dát hostům vybrat z více možností. Proberete podobu švédských stolů. Připravíte se na případné alergiky a promluvíte si o možnostech pro vegetariány či vegany. 

Rozpočet

Hostina bývá často nejdřažší z celé svatby, proto je samozřejmě nutné prodiskutovat i tuto stránku věci. Nebojte se ptát a také třeba požádát o nějaké zvýhodnění. Svatba bývá pro restaurační zařízení velká událost, ze které jsou velké zisky. Pravděpodobně o Vás nebudou chtít přijít, a proto bývají ochotni o cenách diskutovat.

Ať Vám i Vašim hostům chutná!

 

Článek přečten: 4972×